Modern Lux, ECModernitate și clasică

 

Erbicid din trei componente pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate anuale și perene în cultura de porumb

 

Substanța activă: 407 g/l 2,4-D (2-ester etil hexilic+ 140 g/l Nicosulfuron + 10,1 g/l Florasulam
Concentrație: 407 g/l + 140 g/l + 10,1 g/l
Clasa chimică: derivați ai acizilor ariloxialcancarboxilici + sulfoniluree + triazolpirimidine
Formă preparativă: concentrat emusionabil

Ambalajul: 5 L

 

Recomandări pentru utilizare

 

Cultura  prelucrată Agentul patogen Norma de consum a preparatului, 
l/ha
Modul și timpul tratamentului, particularitățile aplicării Perioada de pauză (Numărul de tratamente)
Porumb Buruieni mono-, dicotiledonate  anuale și perene 0,3-0,5

Aplicarea în faza de 3-5 frunzulițe a culturii, în fazele timpurii de dezvoltare a buruienilor.

Soluția de lucru 200-300l/ha

60 (1)

 

Condițiile de păstrare: de la -5°C până la +30°C
Perioada de valabilitate: 3 ani

 

Avantaje

 

  • Trei componente pentru controlul maximal al buruienilor.
  • Distruge buruienile monocotiledonate și dicotiledonate anuale și perene.
  • Distruge samulastra culturilor anterioare inclusiv soiurile și hibrizii rezistenți la erbicidele sulfonilureice și imidozoline.
  • Lipsa de remanență în sol datorită descompunerii rapide.
  • Selectivitate îaltă față de plantele de cultură(porumb).
  • Acționează asupra enzimelor care se găsesc numai în plante și, prin urmare este aproape inofensiv pentru insecte, animale și oameni.
  • Compatibil în amestecuri cu insecticide, fungicide, regulatori de creștere și fertilizanți foliari.

 

Acțiune

 

Modul de acțiune
Nicosulfuron – este inhibitor al enzimei acetolactatsintază care are rol în sinteza aminoacizilor esențiali. Are o acțiune sistemică, fiind absorbit de partea aeriană a buruienilor (frunze, tulpini) și conduce la o încetare rapidă a creșterii și dezvoltării buruienilor. Datorită mișcării rapide prin plantă, buruienile sensibile la preparat se opresc din creștere după 6 ore
În prezența condițiilor meteorologice favorabile, simptomele vizuale ale acțiunii preparatului care se manifestă sub formă de uscare a vârfurilor frunzelor și oprirea creșterii, se evidențiază în decurs la câteva zile.Pe lîngă acestea nicosulfuronul este efectiv anume în combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și perene.
Florasulam face parte din clasa derivaților de triazolpirimidine, pătrunde în buruieni, în mare parte prin frunze și parțial prin rădăcini, florasulamul inhibă activitatea enzimei acetolactat sintază, care blochează sinteza aminoacizilor importanți (leucină, izoleucină și valină). La început se observă decolorarea și cloroza nervurilor după care are loc necroza frunzei.
(2,4-D) foarte bine pătrunde prin cuticula frunzelor. Apoi se răspândește de-a lungul floemului și xilemului, se acumulează în țesuturile meristematice(puncte de creștere), iar apoi- în organele vegetative nou formate.În urma căruia 2,4-D fiind o substanță cu acțiune hormonală provoacă dereglări în creșterea buruienilor sensibile, prin diviziunea necontrolată și lungirea celulelor în țesutul vegetal și, prin urmare, răsucirea și îngroșarea tulpinilor și frunzelor, crește intensitatea respirației, apare un dezechilibru între apa transpirată și cea asimilată, pe de o parte și procesul de creștere normală – pe de altă parte. Dereglarea echilibrului între sinteza și consumul de substanțe nutritive în favoarea consumului, provoacă în acest caz mortea buruienilor prin epuizarea rezervelor..

Viteza de acțiune
Simptomele vizibile în urma aplicării erbicidului apar la buruienile dicotiledonate peste 2-3 zile, la monocotiledonate peste 5-7 zile, moartea buruienilor sensibile are loc de la 7-10 zile până la 3 săptămîni.

Perioada de acțiune
Prin respectarea recomandărilor, ajunge un singur tratament pe parcursul perioadei de vegetație pentru combaterea buruienilor.

Compatibiitatea cu alte preparate
Erbicidul este eficient la aplicarea de unul singur. Este admisibil aplicarea cu alte preparate pentru porumb, prezentată sub formă de concentrat emulsionabil (EC).

Selectivitatea
Preparatul în concentrațiile și perioadele recomandate aplicarea are un grad înalt de selectivitate pentru plantele cultivate.

Posibilitatea apariției rezistenței
Preparat complex-rezistența lipsește.

Fitotoxicitate
Față de erbicid sunt sensibile atît buruienile dicotiledonate cît și monocotiledonate . Deteriorarea plantelor de porumb în cadrul experimentelor nu au fost observate.

 

Recomandări

 

Recomandări pentru aplicare Se recomandă efectuarea tratamentelor dimineața sau seara, cu viteza vîntului mai mică de 4-5m/s,cu soluția de lucru de 200-300l/ha.

  • Se interzice folosirea în scopuri casnice.
  • Se interzice utilizarea prin intermediul aviației.
  • Se interzice utilizarea în zonele de protecție a bazinelor piscicole.

Toxicitate Grupa de toxicitate II, datorită pericolului de inhalare și a rezistenței în sol Lucru cu preparatul se efectuează doar de persoanele specialiste în protecția plantelor sau sub controlul acestora,sau a persoanelor care au trecut cursul profesional de pregătire. Se interzice lucru cu preparatul în lipsa utilajului de protecție individuală a căilor respiratorii, a ochilor și pielii.Grupa de toxicitate III pentru albini. Aplicarea tratamentelor este necesar de efectuat dimineața sau spre seară , respectînd tehnica de securitate, viteza vîntului 4-5 m/s, zona de protecție a albinilor nu mai puțin de 2-3 km,izolînd albinile nu mai puțin de 20-24 ore.

Abonează-te la newsletter-ul nostru