Grand Plus, WGBuruieni – minus, Recolta dumneavoastră – Plus

 

Grand Plus, WG este un erbicid cu aplicare în perioada de vegetație pentru combaterea buruienilor cu frunza lată din culturile cerealiere și din cultura de floarea soarelui (hibrid rezistent)

 

Substanța activă (ISO): tribenuron-metil
Concentrație: 750 g/kg
Clasa chimică: sulfonilureice
Forma preparativă: granule dispersabile în apă
Tehnologia HD Soft™

Ambalaj: 600 g, (30 pachețele solubile în apă a cîte 20 g)

 

Recomandări pentru utilizare

 

Cultura tratată Norma de consum a preparatului, kg/ha Obiectul nociv Modul și timpul tratamentului, particularitățile aplicării Perioada de pauză/ numărul de tratamente
Floarea-soarelui (hibrizi rezistenți la erbicidul Grand Plus, WG) 0,025 — 0,05 Buruieni dicotilidonate anuale, inclusiv cele rezistente la 2,4D și unele perene Prin stropirea semănăturilor, în faza de 4-6 frunze adevărate a culturii și faza inițială de creștere a buruienilor (2-4 frunze). În caz de necesitate de reînsemînțare, de semănat numai culturile cerealiere. Norma soluției de lucru 200-300 l / ha - (1)

 

Condiții de păstrare: de la -10°C la + 30°C
Perioada de valabilitate: 3 ani

 

Avantaje

 

  • Erbicidul este selectiv pentru culturile cerealiere.
  • Grand Plus, WG combate un spectru mare de buruieni, combate cu succes buruienele rezistente la produse cu acțiune hormonală: 2,4–D, dicamba, MCPA, deacea el se poate aplicat împotriva unui spectru larg de buruieni, inclusiv rezistente la alte erbicide. Produsul se poate de aplicat în primăverile reci, spre deosebire de produsele hormonale, acest erbicid nu produce fitotoxicitate.
  • Se degradează repede, deacea nu are restricții în privința rotației culturilor.
  • Grand Plus, WG este un erbicid cu acțiune sistemică ce se absoarbe prin frunze,acționează la fermenții ce-i conține numai frunza , deacea nu este dăunător pentru animale.
  • Normele mici de utilizare duc la scăderea încărcăturii cu erbicide în sol.

 

Acțiune

 

Mecanismul de acțiune
Este un erbicid sistemic. Produsul după aplicare acționează atăt prin frunze, cît și prin sistemul radicular, se absoarbe prin toată planta și inhibă fermentul acetolactatsinteză, dereglînd divizarea celulară și stopează creșterea buruienilor.
• Grand Plus WG este absorbit prin frunze şi rădăcini şi este translocat rapid în întreaga plantă. El inhibă diviziunea celulară în vârfurile de creştere ale lăstarilor şi rădăcinilor plantelor sensibile.
• Creşterea buruienilor este oprită după câteva ore de la aplicare, dar simptomele vizibile apar după 5-10 zile, iar moartea acestora se produce după 15-25 zile.

Perioada de acțiune
Produsul are o acțiune erbicidă asupra buruienilor sensibile timp de o lună. În condiții favorabile e posibilă apariția al II-lea val a buruienelor.

Viteza de acțiune
• Creşterea buruienilor este oprită după câteva ore de la aplicare, dar simptomele vizibile apar după 5-10 zile, iar moartea acestora se produce după 15-25 zile. Distrujerea completă se petece mai tîrziu, (peste 10-15 zile și mai multe,în dependență de condițiile climatice).
• Eficacitatea maximă se obţine în faza de 2-4 frunze a buruienilor cu frunză lată anuale şi în faza de rozetă la cele perene.
• Tratamentele se efectuează în postemergenţă până în stadiul de 8 frunze a florii-soarelui.

Compatibilitatea cu alte preparate
Рreparatul poate fi aplicat în amestec cu 2,4 D, MCPA, clopiralid. Nu se recomandă de amestecat cu produse din grupa fosforoorganice, se poate produce fitotoxicitate.

Fitotoxicitate
La respectarea regulamentelor și tehnologiei de aplicare, a normelor de consum, erbicidul Grand Plus, WG nu manifestă fitotoxicitate pentru culturile cerealiere de toamnă și primăvară. Culture sensibile la tribenuron-metil: sfecla de zahăr și furajeră, sfecla pentru masă, legumele, hrișca.

Selectivitate
Produs selectiv pentru culturile cerealiere de primăvară și toamnă.

Posibilitatea apariției rezistenței
Sunt depistate cazuri de apariție a rezistenței buruienilor (loboda sp., mohor sp.) în cazul utilizării de lungă durată a erbicidelor din clasa sulfonilureice. Pentru prevenirea rezistenței se recomandă de alternat erbicidele cu mecanizm diferit de acțiune, și de respectat rotația culturii.

 

Recomandări

 

Interdicții și limitări
Se interzice de a folosi preparatul în condițiile sectorului privat și tratamente avia. Deasemenea se interzice utilizarea în zona sanitară a bazinelor acvatice.

Recomandări pentru utilizare
Pentru respectarea normelor de utilizare e necesar de a ne convinge de corectitudinea reglării stropitoarei. În timpul aplicării erbicidului este interzisă aplicarea repetată, micșorarea vitezei și întoarceri cu acoperire pe teren. Se interzice căderea soluției de lucru pe alte culturi agricole ce sunt sensibile la erbicidul dat.
Grand Plus se utilizează în faza de 2-4 frunze a buruienelor. Primele simptome (cloroza, necroza) se observă peste cîteva zile după utilizare. Distrugerea completă a buruienilor se manifestă peste 1-2 săptămini, în dependență de specia buruienilor, stadiul de dezvoltare,și condițiile meteo. Prin stropirea buruienilor slab sensibile în faza de dezvoltare avansată și vreme uscată simptomele vor apărea mai tîrziu. Unele buruieni medii sensibile rămîn verzi pe o perioadă îndelungată, însă activitatea lor e stopată. Peste 2 ore după aplicare, buruienile încetează creșterea și nu absorb din sol substanțile hrănitoare, apă și nu mai concurează cu culturile cerealiere și hibrizii de floare rezistenți.

Particularitățile aplicării în cultura de fl. soarelui
Norma de consum a produsului 20-50 gr/ha. Se recomandă de aplicat pe vegetație în faza de la 2-4 frunze pînă la 8 frunze adevărate a culturii și faza inițială de creștere a buruienilor (2-4 frunze) singur sau în amestec cu adjuvanți.
E interzisă utilizarea erbicidului dacă cultura se află în stare de stres în urma precipitațiilor atmosferice(grindină), uscăciune, îngheț, neajuns de hrană minerală și altele. Grand Plus deasemenea e interzis de aplicat în urma ploiilor puternice, în decurs de 3 zile sau pînă dispare excesul de umiditate din sol. Se recomandă de utilizat aparte de erbicide graminicide, pentru a ne feri de fitotoxicitate. La unii hibrizi de Floarea Soarelui (homozigoţi) erbicidul Grand Plus WG se poate amesteca cu erbicide anti-gramineice.

Toxicitatea
Grupa de toxicitate – III (moderat periculos. Grupa de toxicitate pentru albini – III (pericol redus

Abonează-te la newsletter-ul nostru