Bolivar Forte, SCFungicid bicomponent de acțiune sistemică și translaminară pentru combaterea bolilor periculoase ale culturilor de cereale

 

Substanță activă: tebuconazol, 240 g/l + kresoxim-metil, 125 g/l

Clasa chimică: triazoli și strobilurine

Forma preparativă: suspensie concentrată (SC)

Ambalaj: 5 l

 

Mecanismul de acțiune

 

Tebuconazolul din clasa chimică a triazolilor blochează biosinteza ergosterolului, care face parte din membrana celulară a ciupercii, ceea ce duce la perturbări în procesul de diviziune celulară și, ulterior, la moartea agentului patogen. Kresoxim-metilul din clasa strobilurine.

 

Recomandări pentru utilizare

 

Cultura

Obiectul nociv

Norma de consum a preparatului, l/ha

Grîu de toamna

Făinarea (Erysiphe graminis), septoria frunzelor și spicelor (Septoria tritici), piroforoza (Helminthosporium tritici-repentis), rugina brună (Pucciniarecondita), fusarioza (Fusarium graminearum)

0,5-0,75

 

Avantaje

 

  • Un spectru larg de acțiune, datorat combinației triazolului sistemic cu activitatea translaminară a strobilurinei.
  • Preparatul este eficient în diferite faze ale dezvoltării agentului patogen.
  • Are efecte profilactice, terapeutice și anti-sporulatorii.
  • Răspunde la strategia anti-rezistentă de protecție a plantelor.

 

PROPRIETĂȚI

 

Kresoxim-metilul formează rezerve stabile pe acoperirea cu ceară a părților plantelor, care sunt foarte rezistente la spălarea prin precipitații. Eliberarea continuă și redistribuirea substanței active în timpul difuziei are loc pe parcursul mai multor zile. Ca rezultat, kresoxim-metilul este distribuit uniform atît pe suprafața plantei, cît și translaminar în interiorul frunzei, ceea ce prelungește protecția plantei împotriva agenților patogeni. Tebuconazolul pătrunde în plantă prin părțile asimilatoare și se răspîndește uniform în xilem în 1-2 ore de la aplicare, asigură localizarea rapidă a infecției și protecția pe termen lung a culturilor. Ca urmare a utilizării Bolivar Forte, se manifestă un efect pronunțat al unei celule sănătoase (efect asupra sănătății), exprimat în suspendarea îmbătrînirii celulare prin suprimarea biosintezei etilenei și o creștere a citochininelor endogene, prelungirea fotosintezei și o creștere ulterioară a indicatorilor calitativi și cantitativi ai randamentului.

 

RECOMANDĂRI GENERALE

 

Fungicidul protejează împotriva bolilor atît profilactic, cît și la apariția primelor lor semne. Cu toate acestea, este foarte important să pulverizați înainte ca bolile să provoace pierderi ireversibile ale culturilor. O condiție obligatorie este asigurarea unei acoperiri continue a suprafeței și stropirea abundentă a plantelor atunci cînd se aplică preparatul. Nu este necesară adăugarea suplimentară a unui substanțe active în amestecul rezervorului, doar dacă aceasta îmbunătățește umectabilitatea plantelor și accelerează pătrunderea substanțelor active în plante.

Abonează-te la newsletter-ul nostru